”Sinne se taas lähti taivaalle nokkakulma pystyssä ja kohta kaartaa vasemmalta oikealle ja sieltä sitten vauhdin pysähdyttyä kivenä alas feidaten loppuun vasemmalle. Matkaa kertyy se 70 metriä vaikka tuntui, että heitin niin kovaa kuin pystyin. Paska kiekko!”
Oikea kiekko on sellainen millä pystyt heittämään kiekon ominaisuuksien mukaan. Näin helvetin yksinkertaista! Mitkä tekijät sitten vaikuttavat siihen, että kiekko on juuri Sinulle sopiva? Isoin yksittäinen tekijä harrastajan kiekon valinnassa on ehdottomasti paino. Jokaisen kiekon paino on merkitty pohjaan joten se on helppo tarkistaa viimeistään ostohetkellä. Oikean painoinen kiekko suhteessa omiin heittokykyihin mahdollistaa se, että kiekko saadaan toimimaan sen ominaisuuksien mukaan.
Esimerkkinä mainittakoon kun heitetään liian raskasta draiveria niin liian vähäiset tehot tekevät sen, että se kaartaa melkein heti lähtönsä jälkeen vasemmalle. No mitäpä tekee aloitteleva ja itsenäiseen ajatteluun kykenevä ihmisolento ”täytyy siis heittää enemmän antsakulmassa”. Tällä vääristyneellä heitolla saadaan toki aikaiseksi varsin näyttävä rystyfleksi ja jollain mittapuulla jopa muutama metrikin, mutta mahdollisuus oppia heittämään oikein karisee samaa vauhtia kun käännät rannekulmaasi entistä enemmän. Kuulut luultavasti tähän ryhmään silloin kun inhoat kapeita metsäväyliä ja haluaisit aina kun mahdollista heittää lentokentällä suuntaan mikä määräytyy vasta kun kiekko on irronnut kädestä.
Mitä ominaisuuksia kiekolta sitten pitäisi osata katsoa ja vaatia, että se soveltuisi pelaajalle joka on vasta aloittelemassa tai muuten harrastaa kiekon heittoa aavistuksen hitaammalla käden nopeudella.
Luvut kiekosta on mielenkiintoinen aihe. Jos niitä tuijottaa pelkästään ottamatta huomioon kiekon painoa ja kiekon muovia/rakennetta voi tulla ostaneeksi jotain mikä ei missään olosuhteissa toimi sinulla ja vastaavasti ihan samoilla spekseillä oleva kiekko toisille asetuksilla onkin elämäsi kiekko. Ja vaikka luvut olisikin samat kannessa on kiekkojen välillä isojakin eroja jo tehtaalta tullessa puhumattakaan siitä miten kiekot kuluu ja niistä tulee aivan omanlaisiaan ja ominaisuuksiltaan sellaisia mistä vain heittäjä on tietoinen. Tähän perustuukin se, että monella löytyy se luottokiekko johonkin tiettyyn heittoon eikä siitä olla valmiita luopumaan merkittävästäkään summasta sillä vastaavaa kiekkoa ei valmiina voi kaupasta ostaa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että etsintäpartion kulutettu aika saattaa välillä venähtää pitemmän puolelle ihan ymmärrettävästä syystä.
Kiekon paino kannattaa määritellä perusajatuksena niin, että mitä pitemmälle mennään kiekoissa eteenpäin putterista aloittaen sitä kevyemmäksi kiekot menee. Ajatus siitä, että draiveri olisikin vaikka vaan 157 grammaa voi kuulostaa hurjalta sen jälkeen kun omasta bägistä löytyy se 174 grammainen halko. Molemmat voi toki pitää bägissä ja molemmille voi löytyä oma aikansa ja paikkansa heittää, mutta tärkeintä on ymmärtää miten nuo kiekot Sinun heitollasi toimivat.
Jos mukana rundilla on ensikertalaisia ja ennen kaikkea jos mukana on lapsia niin ostakaa nyt helvetti itsellenne joku valmis startteri paketti, jonka voitte lainata kun lähdette pelaamaan. Riittävän kevyet kiekot mahdollistaa sen, että kaveri saattaa vaikka vahingossa innostua lajista ja lapset löytää uuden harrastuksen. Ja vaikka olet hetken pelannutkin niin kokeile itsekin ihmeessä ja voit huomata miten mukavaa voi olla heittää vähän reilusti kevyempää kiekkoa. Normipainoisilla kiekoilla kun kuulee helposti ”ei tästä tuu mitään kun ei tää lennä” ja monella kokeilu jää valitettavasti yhteen kertaan väärien varusteiden takia.
Alivakaa kiekko on aloittelijan ystävä vaikka kovat jätkät ei käytäkään pipoa ja kovat jätkät ei heitä kuin ylivakaita pannuja! Jos kuitenkin haluat nauttia lajista niin ehdottomasti käteen kiekkoa missä ominaisuudet tukee hitaampaa lähtönopeutta. Toki bägissä on hyvä olla tuulisille keleille muutama vakaakin lätty, mutta kyllä tässä on huomattu, että hyvästä muovista tehty aavistuksen raskaampi eli Tuskasoturille normipainoinen kiekko lentää tullisellakin säällä varsin suoraan eikä heti kippaa yli. Alivakaat kiekot toimii monelle lajin parissa elantonsa saavalle rollerikiekkona, mutta meille kuolevaisille usein juuri tuo kiekko on se mikä lentää aivan luotisuoraan eteenpäin.
Käytetty kiekko on myös hyvä valinta monelle joka haaveilee aavistuksen suoremmasta ja paremmasta heitosta sillä usein ylivakaatkin kiekot kuluessaan muuttuvat alivakaan suuntaan ja voivat hyvinkin olla juuri sinulle sopiva kiekko vaikka kannen numerot muuta kertoisivatkin.
Muoviseoksen valinnalla on myös iso merkitys. Eri valmistajilla on kullakin oma tapansa ilmoittaa eri tasoisten kiekkojen eroavaisuudet luvuin tai nimillä. Tuohon sekamelskaan voi tuntua haastavalta päästä mukaan ja helposti sitä ajattelee, että ostamalla joka kerta sitä kalleinta sarjaa voisi taata itselleen parasta antia. Tämä ei välttämättä pidäkään paikkansa sillä helposti liian kovat muovit eivät sovikaan harrastetason heittäjän käteen ja kiekon ominaisuudet jäävät helposti vain ostokuitin yläreunaan muistoksi. Toki kovempi muovi on pääsääntöisesti kestävämpää, mutta kun tämäkään ei aina pidä paikkaansa. Toisaalta halpa todella elastisen tuntuinen kiekko voi tuntua kaupassa käteen mukavalta, mutta ensimmäisen puuosuman jälkeen siitä on jäljellä vain printti kiekon pinnassa sillä alusta on antanut periksi eikä oikein enää sovellu juurikaan heittämiseen jatkossa. Nämä ns kertakäyttökiekot pitää jokaisen ainakin kerran päästä kokeilemaan livenä jotta ymmärtää mistä puhutaan. Tämänkin osa-alueen osalta Tuskasotureiden äänitorvi huutaa kiekkoesittelyiden muodossa.
Mitäpä ollaan sitten mieltä siitä että alkuun pitäisi heittää vain hitailla kiekoilla. Eikö olisi edelleen järkevämpää käyttää niitä kiekkoja jotka toimivat heittäjän taitotason ja ominaisuuksien mukaan siten kuin ne on tarkoitettu lentämään? Toiselle hidas kiekko voi tarkoittaa jotain aivan muuta kuin hien peittämän Tuskasoturin käsittelyssä käskyjä vastaanottava lentävä objekti.
Markkinoilla on tarjolla tällä hetkellä valtava määrä eri kiekkoja ja kiekkovalmistajia ja lisää on tulossa kokoajan . Tuolta helvetin epäselvästä kiekkoviidakosta on oikeasti melkoisen työlästä löytää itselleen sopivaa lennokkia ja usein kun kysyt lajia harrastavalta niin saat käteesi vakaan tai ylivakaan pannun koska ”mäkin saan tällä hyviä heittoja”. Niinpä. Tuskasoturi onkin toinen henkilö kuin Sinä.
Tuskasotureiden kiekkotesteissä on kiekkoja mitä on käytetty ja testattu ahkerasti ja kaikki annettu palaute on rehellistä ja tästä syystä luultavasti joku jälleen jossain päin suomea pahoittaa mielensä, mutta se ei taida tällä kertaa olla Tuskasoturin ongelma. Ongelma on oikean kiekon valinta ja siinä on tarkoitus auttaa.
Uusia kiekkoja tulee siis kuin liukuhihnalta ja välillä tuntuu ettei niiden perässä meinaa oikein pysyä vaikka yrittäisikin. Alla esitellyt kiekot voivat hyvinkin löytyä tällä hetkellä uuden stämpin alta tai muuten aavistuksen erinäköisinä tai sitten voit olla onnekas ja löytää yhden näistä vaikkapa käytettynä.
PRODIGY PA4 2022
PA4 on aina kuulunut bägiin – oikeastaan siitä lähtien kun voin edes jotenkin sanoa harrastaneeni frisbeegolfia edes vähän tosissaan. Tälläkin hetkellä bägin reunassa roikkuu mukana Prodigy PA4 350g -muovilla ja edelleen se on luottamuksen arvoinen työkalu. Työkaluilla on kuitenkin tapana kulua ja niin on myös tälle kaunokaiselle käynyt ja tarve uuden hankinnalle on ollut kova.…
MVP UPLINK
Välillä tulee sellainen tunne, että uutta kiekkoa ei välttämättä haluaisi edes heittää sillä pelkää sen saavan kolhuja tai vielä pahempaa pelkää sen häviävän eikä halua kostuttaa silmäkulmia lost discin ansiosta. Tämä kiekko kuluu juurikin tähän kategoriaan – eikä vähintään sen ulkonäön perusteella. Käsivarsillani lepää siis todellinen taideteos ja mietin miten sille pitäisi puhua tai puhutella.…
PRODIGY D4 AIR 2022
Hypin tasajalkaa onnesta kuin pikkulapsi jouluna kun some täyttyy Prodigy D4 AIR -mainoksista. Muutaman vuoden tauon jälkeen tuota Tuskasoturin ystävää olisi jälleen tarjolla. Allekirjoittaneen yksi syy siihen, että Prodigyn bägi vaihtui aikoinaan sekabägiin oli juurikin se, että tuota kyseistä kiekkoa ei meinannut saada mistään ja tilalle oli etsittävä korvaavaa tuotetta. Pikaisella sormien liikuttelulla ruutuun aukeaa…
AXIOM DISCS VIRUS
Jos kiekko pitäisi ostaa vain ulkonäön perusteella niin luultavasti oma bägini olisi täynnä näitä Special Edition Axiom Discs Virus -kiekkoja juurikin tällä stämpillä. Jälleen värivaihtoehtoja on tarjolla mielikuvituksen verran ja mahdollisuus valita niin kannen kuin rimminkin väri erikseen laajentaa tuota kombinaatioiden määrää entisestään. Mutta kiekon valinnassa ulkonäkö on yksi tekijä. Ominaisuudet ilmassa onkin sitten ihan…
CLASH DISCS POPCORN
Olen aina ollut Popcornin suuri ihailija ja olen miettinytkin miten voisin jossain vaiheessa osoittaa kunnioitusta edesmenneelle Mestarille. Kun silmiini osui Suomalaisen valmistajan tarjoama kiekko koin lähes velvollisuudeksi hankkia itselleni muoviseoksen tarkempaan tarkasteluun. Vanhana skeptikkona en kuitenkaan ladannut tälle kiekolle mitään sen suurempia odotuksia – ”katsotaan nyt millainen sieltä tulee”. Posti tuo tilaukseni jo seuraavaksi päiväksi…
PRODIGY P MODEL US ProFlex
Ulkonäön perusteella tämän täytyy olla, jos ei nyt helvetin hyvä, niin vähintään loistava! Kun on repussa kantanut viimeiset kolme vuotta P Modelia niin odotukset tätä uutta kaunokaista kohtaan ovat sen verran korkealla, että jätän tällä kertaa harjoitusheitot ja kenttätreenit väliin ja syöksyn suoraan metsäiselle radalle katsomaan tämän muoviseoksen lentorataa ihan käytännössä. Otetuntuma on loistavan gripikäs…
AXIOM DISCS PARADOX
Mitä tulee Rispiin heittämiseen niin sitä kun on aika pitkälti alusta alkaen kärsinyt merkittävästä käsivarren liikkuvuusongelmasta niin varsinkin foren heittäminen onnistuneesti on ollut lähestulkoon mahdotonta. Aina sitä on kateellisena katsellut kun pelikaverit on painaneet selkeille foreväylille mukavan leppoista liidätystä itse pähkien rystypuolen mahdollisuuksia. Tuolla on vaan metsissä melkoinen määrä väyliä missä se kämmenheitto pitäisi kyllä…
PRODIGY M MODEL ProFlex
Onko nyt edessä vanhan ystäväni hautajaiset ja saatesanat, kun M Model S DuraFlex -muovilla pääsee taistelemaan uuden karheiden ProFlex -muovien puristuksessa paikasta bägissäni. Kädessä on kaksi uutukaista Prodigylta ProFlex muovilla – M Model S ja M Model US ja seinällä kunniapaikalla näitä uusia tulijoita tuijottaa tarkkaavaisin silmin luottoratsuni M Model S DuraFlex muovilla. Nyt laitetaan…
MVP WAVE FISSION
Postiautomaatin luukun tuttu napsahdus toivottaa uusimman paketin tervetulleeksi Tuskasoturin käsivarsille. Sisältä reippaasti teipatun pahvipinnan alta kurkistaa jo mustanpuhuvalla reunustalla ympäröity valkoisen pintavärin saanut MVP Wave. Hetken mielijohteesta ostettu liidokki olisi tarkoitus pistää koetukselle ja katsoa, josko siitä olisi Tuskasoturin kaveriksi. Wave -kiekon osalta näyttää löytyvän sitä aikuisten täysipainoista versiota tosin vähän eri spekseillä ja sitten…
PRODIGY M MODEL S
Tylsän näköinen, mutta helvetin toimiva. Ulkonäön perusteella ei tosiaan tätä kiekkoa varmaankaan tule valinneeksi kaupan hyllyltä, mutta kun ensimmäisen kerran sitä pääsee heittämään ei siitä haluaisi luopua koskaan. Tämä kiekko on kuin Tuskasoturi itse – ei ehkä ulkoapäin se radan komein eikä kaikkein vikkelin, mutta luotettavampaa ystävää saa hakea! Tarkastelussa on siis M Model S…
INNOVA MAMBA
Jos pitäisi valita vain yksi distancedraiveri minkä saisi ottaa bägiin niin valinta olisi Mamba. Tämä kiekko mullistaa monen heittäjän käsityksen siitä mitä on frisbeegolf. Liidon ominaisuuksiltaan loistava ja alivakautensa ansiosta se lentää suoraan ja sujuvasti jo pienillä lähtönopeuksilla. Kun hakusessa on mahdollisimman monipuolinen ja helppoheittoinen draiveri niin Mambaa ei oikein voi sivuuttaa. Vielä kun kiekon…
PRODIGY F5
Tässä on Tuskasoturin luottoratsu. Kun tuntuu, ettei mikään toimi tai mistään ei tule mitään ota F5 kouraan ja anna sen lentää kuin itsestään suoraan ja ylväästi kohti haluttua kohdetta. Kun kiekon lähtönopeus on kohtuullisen rauhallinen niin tämä kiekko tarjoaa monta mukavaa hetkeä eikä se petä sinua tiukoissakaan paikoissa. Monelle osaajalle tämä kiekko on jopa rollerikiekko,…
MVP SPIN
Siinä vaiheessa kun katselet kiekon kannesta taivaan värejä voit olla vakuuttunut siitä, että hallussasi on oltava kohtuullisen upea ilmestys. Kanteen on myös raaputettu R2 Neutron ja postin kiikuttamassa tuoteselostuksessa lukee, että kyseessä olisi siis kierrätysmuoviseos. Taitaakin olla niitä parhaiten tälle Soturille sopiva tekoja pelastaa maailma. Ostamalla voi siis tehdä edelleen hyvää. Kiekon kun saa ensi…
PRODIGY AIR D4
Tällä se 100 metriäkin menee rikki vaikket osaisi edes heittää kunnolla! Suurin harmitus omalla kohdallani on tämän kiekon osalta se ettei kukaan voinut esitellä sitä minulle aikaisemmin. Useamman tuhat heittoa tuli rikottua käsivartta täyspainoisilla draivereilla vain sen takia, että niin ne ammattilaisetkin tekee – eivät siis riko kättään vaan se toinen. Vasta tämän kiekon myötä…
INNOVA DESTROYER
Nyt edessä on enää kiekon painon valinta sen mukaan kuinka pitkälle haluaa sen lentävän. Helppoa! Aivan liian kauan tuli omalta osaltani heiteltyä täyspainoisia draivereita siinä uskossa, että kyllähän ne lentää kun laittaa lentämään. No ne ei nyt kuitenkaan lentäneet – mihinkään. Vasta kun ymmärryksesi kiekkojen painosta sai otteen aloin ymmärtää kiekkojen ominaisuuksia ja lentorataa ja…
INNOVA SIDEWINDER
Odotukset on enemmän kuin pilvissä kun tilaamani Sidewinder vihdoin useamman mutkan kautta löytää tiensä kotiin ja vieläpä oikein kaksi kappalein – ”On sitten varakiekko jos ensimmäinen hukkuu”. Tämä kiekko tuli tilattua näkemän perusteella kun nuoriso-osaston hurjat olivat esittelemässä kesäpäivän päätteeksi heittopituuksiaan Jugin johdolla. Kauniita pitkälle lentäviä kaaria katseltiin yhdessä ja sain kysyttyä johonkin väliin milläköhän…
PRODIGY H5
Tässä kiekossa yhdistyy lähes kaikki mitä harrastelija voi Väylädraiverilta tai oikeammin Hybrididraiverilta odottaa. Kyseessä on helposti heitettävä ja kevyellä vauhdilla suoraan lentävä ohjus mikä mahdollistaa varsinkin tiukoilla metsäväylillä onnistumia toisensa perään. Muovivaihtoehdoista 400 tai 400g on tuntunut sopivan Tuskasoturin käteen varsin mallikkaasti tarjoten juuri mukavan tuntuisen otteen lisäksi riittävän löysän kiekon jonka voisi jopa uskoa…
PRODIGY PA4
Heitto- ja puttiputteri samassa paketissa! Tämän kun vielä saa käteensä 350g -muovilla niin puttihuolet voi unohtaa ja lähestymiset muuttuvat merkittävästi helpommiksi. Ensimmäisten puttikokeiluiden jälkeen käteeni oli päätynyt Prodigyn PA3 -kiekkosarjasta 350g-muovilla varustettu malli, jota tulikin jonkin aikaa heiteltyä. Jotenkin siinä kuitenkin häiritsi sen aavistuksen ehkä vakaa olemus ja kiekkoa oli melko haastava saada lentämään suoraan…
PRODIGY D3 MAX
Nyt mennään distance pannujen pariin ja tarkastelussa Tuskasotureiden mielipiteet ehkäpä aavistuksen jopa jyrkästi jakava D3 MAX. Kyseessä siis 13 nopeuksinen kiekko, mutta MAX tarkoittaa, että se on tehty aavistuksen helpommaksi kuin normaali D3. Normi D3 heittäneenä voi todeta helposti, että se ainakin on aivan liian vaikea heitättäväksi suoraan – vasemmalta oikealle vahvassa antsassa kyllä tekee…