RANTASALMI

Suomalainen maalaismaisema vilisee auton sivuikkunasta kun nojaan pääni lasia vasten. Pelkääjän paikan hyviä puolia on se, että aina halutessaan voi hetkeksi ummistaa myös silmät. Kahvihammasta kolottaa jo aavistuksen sillä edellisestä pysähdyksestä on ehtinyt kulua jo tovi ja ajatus herkullisesta possumunkista kyytipojaksi saa suupielet hymyn lisäksi vastaanottamaan lipovaa kieltä.

Vasemmalle avautuu järvimaisema ja hyvin hoidettu nurmikkoalue viittaa siihen, että olemme saapumassa aavistuksen viriilimpään kyläyhteisöön. Ohitustie kulkee kauniissa postikorttimaisemassa ja tarjoaa tällä kertaa allekirjoittaneella todellisen herätyksen kun silmiini osuu aivan veden varassa sijaitse tutun näköinen esine ”Tuollahan on frisbeekori!”. Tällä kertaa aavistuksen varovainen kehotus ajoneuvon pysäyttämiseksi vaihtuu melko napakkaan ”hei me pysähdytään nyt” -tyyppiseen ilmaisuun. Auto parkkiin ja hameväelle sata euroa shoppailurahaa. Tai oikeastaan kaksi koska lyhyen tutkinnan jälkeen täällä on ensiarvailun sijaan ihan kokonainen kierros 18 korin muodossa kierrettäväksi. Frisbeegolf on mukava ja halpa harrastus.


Ykköstii ei näytä olevan pituudella pilattu, mutta korin sijainti on aavistuksen hukassa. Malttamattomuudesta kärsivä etelän mies nappaa kiekon käteen ja paiskaa sen edessä sijaitsevan luonnonilmiön eteen. Kori löytyy sen takaa ja samoin par kortista.


Kolmoskorille saakin sitten heittää Tuskasoturina ihan tosissaan. Veden viereen asennettu kori oikein houkuttaa heittämään ja pesemään kiekkoja. Tiipaikalta katsottuna heittolinjalle eteen asetetut puut kuitenkin rauhoittavat innokkaan rispiikiekkoilijan muovilautasten liitoa ylimääräisen heiton verran joten nosto par tuntuu ihan kelvolliselta suoritukselta.


Päiväkodin ulkoilualueelta saatujen kannustushuutojen saattelemana katseet suuntautuu nyt seuraavalle väylälle ja arvokkaan oloiseen vanhahkoon rakennukseen. Suoraan heittävälle Tuskasoturille tuo hirsien humina tuntuu vaikuttavan sillä seurauksella, että oikealla lenkkeilevä pariskunta saa vastaanottaa reippaan fore-huudon lisäksi anteeksipyynnöt ja todistelun siitä, ettei kyseessä ollut tahallinen tapon yritys eli murha.


Nyt tarjolla on pitkää annukkaa ja siihen huutoon Tuskasoturi vastaa. Kaksi ensimmäistä kiekkoa toden totta nauttivatkin ilmalennosta reippaasti oikealle kääntäen ja edelleen oletettavasti sijaitsevat tätä kirjoittaessa rantaveden välittömässä läheisyydessä. Kummankaan kiekon pohjaan ei ole tietenkään merkitty muuta kuin tyhjää aluetta. ”Säilyttävät kiekot arvonsa kuulemma paremmin kun ei sotke tusseilla. No nyt tuosta taloudellisesta innovaatiosta saan nauttia kahden tyhjän tilan verran bägissäni”


Eteen aukeaa reilun mittainen parkolmonen, mutta missä se kori on? Ajatus siitä, että metalliketjuteline on varmaankin paikallisten nuorijoukkioiden toimesta siirretty yön pikkutunneilla parempaan paikkaan saa vahvistusta kun lyhyen askelluksen jälkeen en edelleenkään saa silmiini mitään koria muistuttavaa esinettä. Päätän siirtyä seuraavalla tiille kuitenkin heittäen kiekkoa eteenpäin. Vaikka vaan ihan treenimielessä.

Anteeksipyyntö jokaisella paikalliselle nuorisiosaston edustajalle ennakkoluuloisesta asenteesta. Omat nuoruusvuodet vaan saivat jälleen hetkellisen yliotteen ja omien virheiden kohdistaminen nykymaailmaan on väärin. Anteeksi. Kori löytyy, mutta rehellisesti aivan vahingossa. Se on asennettu sellaiseen piiloon, että tähän ei ensikertaa täällä heittävä kyllä varmaankaan ihan siihen häränsilmään saa hittiä aikaiseksi.


Veden vaara väistyy vihdoin ja nyt tarjolla on enemmän onnistumisen elämyksiä. Näistä ensimmäisen tarjoilee väylä kaksitoista ja tekee sen birkun arvoisesti. Ylpeänä omasta suorituksesta ja reilu nelikymppisen heiton onnistumisesta jään nojailemaan koria vasten hetkeksi ja nauttimaan vaihteeksi puistoimaisen olemuksen tarjoamasta vapautuneesta tekemisestä. Täällä saa vapaasti heittää eikä tarvitse koko ajan miettiä mistä puusta kiekko kimpoilee mihinkin.


Tällä väylällä korin eteen asetettu puu ei onnistu Tuskasoturia hämäämään vaan kädestä liian aikaisin irronnut ja väärässä kulmassa lähtenyt kiekko löytää tiensä korin jalkaa vasten. Kuningasolo tekee vahvaa tuloaan.


Vaikka itseluottamus onkin mukavasti kasvanut tämän kierroksen aikana on tällä tiillä edessä aavistuksen jännittävä heitto. Heittosuuntaan nähden oikealle eteen on parkkeerattu ihan käytettävän näköinen auto peräkärryineen joka sijaitsee juuri sellaisen ”vähän huono heitto” -pituuden päässä. Kun täällä ollaan tällä kertaa vain nauttimassa ilman sen suurempaa tulospainetta niin päätän putterilla vain heitellä korin tuntumaan ja varmistaa kaikkien ympäröivien esineiden ja olentojen koskemattomuuden säilymisen. Joko autoilija oli varovaisen toiveikas vakuutusrahojen perässä tai autuaan tietämätön mihin vaaraan tuo peltinen kuljetuspeli oli jätetty. Yhtä kaikki auto säilyi ehjänä – oli tuo parkkeerauksen syy kumpi vain.


Radan päättävä väylä tarjoaa jälleen hyvän mahdollisuuden kokeilla holaria. Liian sisälle heitetty linja kuitenkin pudottelee puiden oksien avustuksella kiekon maan pinnalla samoin kuin heittäjän.


Rantasalmi on mukava paikka pysähtyä ohikulkumatkalla heittelemään ja fiilistelemään frisbeegolfista ilman sen suurempia odotuksia niin radan kuin heittämisenkään suhteen. kauniissa maisemassa hyvin hoidetut nurmialueet tarjoavat matsäpilleihin tottuneelle heittäjälle mukavan vastapainon ja ajatus lajin monimuotoisuudesta vahvistuu tämän kiertämisen jälkeen. Korit on ehjät mutta värillisiin yläpantoihin tottuneelle aavistuksen haastavia. Kun on tottunut puttaamaan ylärautaan niin täällä tuntui että kaikki putit menee sisään. Tuon perusteella jopa Naapurin Mikko saattaisi ottaa täältä onnistumisia mukaan puttigriiniltä.

Lyhyelle pysähdykselle tämä on juuri mukava stoppi frisbeegolfin parissa. Radan kiertäminen ei ota montaakaan hetkeä ja vaara kiekkojen hävittämiseen on läsnä vain ylioptimististen suoritusten johdosta veden läheisyydessä. Rantasalmi on hyvä muistutus siitä, että lajia voi ja tulee harrastaa niin monella tavalla. Tärkeintä on kai edelleen, että tuolla muovipala kädessä on mukava liikkua ulkoilmassa.

frisbeegolfradat.fi
(ratakarttaa on muokattu frisbeegolfradat.fi -ratakartan pohjalta)

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑